Saturday, November 20, 2010

..:: GULI VS XBOX ::..


Minggu lepas sedang aku berjalan di Jusco Bukit Tinggi, ternampak seorang ibu dan anaknya di dalam kedai komputer2...



" Mak2, Along nak game XBOX tu, " kata budak tak cukup umor tu...

" Ok, no problem. Along punya pasal mak belikan 10 bijik, suka tak?? " balas ibunya...

" Yeahhh!! " budak tu melompat kegirangan seperti monyet mendapat pisang....



  
Ni bukan XBOX, tapi guli......


Dulu ni lah antara game yang paling best time2 kecik2... Aku rasa mesti ramai di antara korang yang pernah main battle guli kan... Time2  kemuncak zaman battle2 guli ni, memang best sebab ramai yang join, so lagi meriah r... Kalau balik sekolah tu, pergi beli guli dulu kat kedai untuk stok battle guli time petang2... Guli2 untuk main congkak pun habis aku rembat... Perghh, dengan muka selamber bawak tin milo yang besar tu penuh dengan guli pergi battle dekat taman2 orang... 






Jumlah taruhan guli yang kena letak dalam bulatan bergantung pada persetujuan semua pemain2 guli... Makin banyak makin best sebab baling sekali confirm berterabur guli keluar dari bulatan... Guli yang guna untuk baling kitorang panggil guli teget ( target )... Satu lagi guli digunakan untuk diketuk2 dengan guli teget untuk mendapat fokus sebelum dibaling... Guli teget siapa yang termasuk dalam bulatan memang bernasib malang sebab akan dituju oleh budak2 lain... Motip?? Nak kasi pecah r guli tu!!.. Sungguh seronok melihat wajah2 ceria mereka apabila dapat memecahkan guli mereka.... harharhar ( gelak jahat )..



haaa... amek kaw... padan muka guli ko dah pecah....


Kalau dekat umah pulak aku selalu battle dengan adik aku yang pompuan... Adik aku cuba memberi saingan yang sengit tapi pengalaman membezakan aku dan dia.... agaga...Kalo time menang full r satu balang, tapi time kalah kosong je... haha... Itulah risiko yang terpaksa ditanggung jika terlibat secara langsung dalam sukan per-guli-an ni... Balik2 rumah je mesti mak aku tanya...


" Mana pergi guli banyak2 kamu ha ?? " 

" Bese bro, kalah dengan membe2, " balasku dengan agak tenang...

Zasss!!! satu libasan maut dari mak aku hinggap di badanku....


 Kalo sekarang susah nak jumpa budak2 main guli dah... Korang ada nampak ke??.. Apa barang main guli2 ni, budak2 sekarang main PSP, XBOX, PS3 dan main romen2  komen2 kat facebook... Patot la budak2 sekarang cepat rosak... grrr...



Ditaip guna laptop compaq presario V3000 oleh Luffy


17 comments:

~aLiYa~ said...

mainan aku kecik2 dulu jugak ni! nostalgia weh!=)

Luffy said...

hahaha..taw xpe...kalo x pernah main mungkin anda lom sampai zaman kanak2...trus lompat ke zaman dewase...huhu

bukudiarysofea said...

dan gasing!

nabilah said...

inikah guli..??
ahahhaha..=D
jom2..=D

Luffy said...

hahaha...pasal gasing next time lak...byk lg idea pasal gasing...huhu..

♥ kyu said...

x main guli but main rounders kat kampung. keke =)

Luffy said...

rounders pon bez gak...hahaha

BUNGA said...

hahaa.. saya pun suka main guli dulu.. bila menang, hilang segala masalah.. bila kalah, sedih... hehe

Noname said...

wooooooooooo..... sonoknye!! lame dh x battle game ni!! ahahaha tang statement last tu, aku stuju~ :D

Luffy said...

haha...rase nk patah balik jap zman dulu2...:p

Rafina Mimi Zairul Murni said...

heheh nice artikel la dik....

Luffy said...

hahaha...penah main gak ke?? :p

~amalina~ said...

waaaa guliiii....dah lame tak nmpk since tinggalkan zaman budak2 dulu..my fevret gae tuhh..:P

Luffy said...

haha...memg time tu game ni jadi feveret..huhu

fadz comot said...

aku pun main guli gak dulu2.
best ohh!
rindu plak ;p

Luffy said...

yeke hang main dulu2?? ke main anak patung...wakaka..

nanad said...

hu..guli xpenah main..dulu biasa main lubang tikus ja..tringin nak main lagi tapi dak2 kicik skarang bila ckp lubang tikus sume buat muka blurr.. =__="