Monday, December 13, 2010

..:: KISAH ZAMAN SEKOLAH 1 ::..


Sekolah : SMK METHODIST (ACS) IPOH
Tingkatan : 5B



Hari ni aku bangun agak lewat seperti biasa dengan baju seluar tak diseterika lagi.. Walaupun aku tahu aku dah lambat tapi aku sengaja buat2 cool macam biasa sebab takut nanti kena marah dengan mak aku.. Kang mula lah dia membebel berjam2 sampai aku masuk tandas pun dia tak stop2 lagi.. Tapi tak mengapa, semua tu dah menjadi lumrah dalam hidup aku.. Kalo mak kita bebel dekat kita tu maknanya dia ambik berat pasal kita.. So, time dia bebel tu kita laju2 masuk tandas dan bukak air paip kuat2.. Nescaya suara bebelannya akan sayup2 saja kedengaran.. harhahhar..


relaxx luuu...

Lepas siap mandi aku pakai baju dengan seluar sekolah dan macam biasa 
baju lengan panjang menjadi pilihan aku sebab tu dah menjadi trend bagi 
budak2 melayu dekat sekolah aku.. Selalu tie memang sentiasa on tak kira waktu perhimpunan rasmi hari isnin ataupun hari2 biasa.. Walaupun aku bukan mawas pengawas sekolah tapi tali tie tu dah jadi macam kewajiban bagi aku.. Lepas semua siap setting baik punya, aku pun pergi ke sekolah dengan jalan kaki merentasi laluan keretapi yang agak merbahaya sebab situ ada Stesen Keretapi Ipoh..


Ponnn!! Ponnn!!   


Sebuah keretapi bawak tangki minyak dengan gas asli tiba2 
muncul dan semakin dekat menuju ke stesen keretapi.. 


arghh.. dah lewat..

Warghh.. kalo aku tak cross time ni confirm sampai sekolah lambat.. Aku pun dengan berani lari laju2 cross landasan tu.. Fuhhh!! sikit lagi nak kena gilis.. Sampai2 depan pagar sekolah je.. Tuuppp!!.. pintu pagar ditutup.. WTH!!.. lewat 5 saat je kot.. Skema betul r pengawas ni.. 


" Nama apa?? " tanya pengawas yang chubby2 sikit tu

" Mohammad Lufti.. kelas 5B.. " jawabku

" Kamu dah lebih 10 kali datang lewat ni " katanya

" erkkk?? rasa macam baru 5 kali je " balasku


Kemudian aku dibawa ke bilik guru disiplin, Cikgu Meor.. Nasib baik ramai jugak r yang datang lambat hari tu.. Ada r geng kalo kena sebat nanti.. Macam2 alasan budak2 ni bagi sebab dorang lewat sampai r giliran 
aku bagi alasan..


" Kenapa kamu datang lambat banyak kali " tanya cikgu 

" Err.. saya terbangun lambat cikgu " balasku takut2

" Tu je? tak ada alasan lain dah? " tanyanya lagi

" Ermm.. tu je kot.. " balasku dengan nada yakin

" Ok, kamu diri dekat bucu meja tu, keluarkan wallet " dia mengarahku


Zassss!!!


Satu libasan kencang dilepaskan ke arah belakangku.. Arghh.. terasa kebas punggungku.. Tapi sebagai lelaki macho, aku menahan kesakitan dengan tenang sekali dan balik ke kelas sambil maki2..



p/s : sejak dari tu aku mula datang awal ke sekolah


29 comments:

kinah said...

la.. ingt dak skema.. x penah kna sentuh ngan rotan... hehe

Amna.Qadeeja said...

ahahha macho eh smpai sggup than skit,hebat tol ! ;D

azzwar said...

hahahahaha i like dis story k... :))

putERi-kAtEk said...

mcm mana la tak bangun lambat....dh pukul brapa ni tak tido agi

chittysarah said...

hahaha~~
xlari tu..law dak skolaku sentiasa mencari alasan tuk lari dari rotan menghampiri

tapi selalu kene lagi,baik punye!
hahaha~~

Syiela O-lala said...

HAHA len kali mai skolah lambat lg na.

hans said...

hahahaa
kena rotan terus datang awal ker?

P/S : Kenapa Perlu Diadakan Benda Yang Tak Pernah Wujud?

fatin said...

ahaha..sy dlu keje sekat org dtg lewat kt gate skolah!!hehe

d.A.o.U.z said...

cool beb !
hahaha..
pengalaman itu best !

forever love said...

hahahaha...gelak guling-guling kat luffy...hahaa

hanisah said...

ngahaha~penah gak lewat ke skola dlu.=p

Muhammad Hanafi B Haron said...

dulu waktu sekolah selalu jgk dtg lmbt..nk2 waktu sek menengah..duduk asrama la katakn..sanggup xpergi perhimpunan semata2 xnk nma kna pnggil..hu2

^baju kurung^ said...

bgos btol bdak cmni. sng nk ajr, skali rotan trus ikut ckap

Azie Azra said...

huih.cikgu mmg ske bajet cm polis.ske sgt rotan kt tuttt.hukuman sebat ske ati die err

Mra Mastura said...

heeheheeehhheeee!!~ :P

♥ Funna ♥ said...

hahaha..klaka..

Lis Amir said...

penah dtg lmbat. tp biasa la prmpuan. jarang kena rotan2 ni. hehe :P

jom ke my blog, baca Lagi perihal Facebook. Tahukah anda?

nur amirah sofwan said...

HAHA . sian seyh luffy .
saba jela .
kene ROTAN bape kali ?

CGG said...

shuke en3 nie..

Nismo BluebirD said...

http://dolphinpenguin.blogspot.com/2010/12/undi-syplzzz361-all-bestt.html

plz rakan2...tolong undi sy sebagai bloggers terbaru 2010...plzz....anda semua rakan 2 sy...sy nak capai impian sy..plz....

azi nur said...

hihi kiuut lorh!

BezBuddy said...

hahaha...pdn muke...mesti sakit kan?:P

Yellow LEOpard said...

aku suke tgk laki yg kene sebat..pastu msti la cover2 konon x saket an..pastu aku gelak2..wawawaaa

.::: Princess MOMOY :::. said...

tucen no 2 tu comel dalam menakutkan laa...

thx for vote me dear. esok hingga jumaat jgn luper vote yer.hehehe...
really appreciate

Jangan luper vote No. 382 --- pilihan 10
Much thx
Undi No. 382 buka sekarang!!

nkara said...

oh ACS ipoh tu ada budak lelaki ek?
ingatkan skolah pompuan.. huhu

misz FaTiN said...

bagusnye die,, kena rotan skali dah insaf..hehe..

alia azmi said...

hakhak saya un selalu kena libas time sekolah dulu (rindunya!)^^

NAZRUL AZAT JAMIL said...

inikah raksase yg kau maksudkan? ABC je, meh aku hapuskan dia miahahahahahaaaaa

Wahida Nasution Thakhrim said...

syok juga sekali sekala kena denda masa zaman sekolah dulu.. ha3